Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Mi a wellness?

  A wellness személyre szabott egészségmegőrző programok összessége, ill. bizonyos esetben gyógymódok és gyógykezelések együttes alkalmazása. Lényegük, hogy a résztvevők kipihenjék a mindennapi stresszt és fáradtságot, testük és szellemük is meg­újuljon. Olyan életforma, amely az egészséggel kapcsolatos tudás megszerzésével, az egészségi állapot kedvező befolyásolásával a test, a lélek és a szellem optimális állapotát kívánja elérni.

A wellness fő ismérvei:

 • tudatos egészségmegőrzés,
 • rendszeres testmozgás,
 • egészséges táplálkozás,
 • káros szerek kerülése,
 • stressz leküzdése lazítással,
 • rendszeres részvétel szűrővizsgálatokon.

A wellness szó az USA-ban született 1959-ben, a  "well beeing" (azaz "jól lenni, jól érezni magunkat") és a "wholeness" (teljes körűség) szavak egyesítéséből. 

 

 Mely ágakra osztható a wellness?

Az egészség az ember egészének, egész lényének – testének, lelkének és szellemének – harmonikus együttműködése. Egészségünk megszerzése és megtartása nemcsak saját természetünkön múlik, hanem azon a világon is, amely körülvesz minket.


Az emberek évszázadok, évezredek óta gyógyító közegként ismeri a vizet. Speciális, szivacsból készült segédeszközökkel hatásos, ám kímélő vízi gyakorlatokkal (aquafitnesz) edzhet mindenki, akinek a szárazföldi terhelés nem ajánlott. A víz, mint ellenállás, kevésbé drasztikus, mint bármilyen súlyzó, a lassú, de mégis erőteljes mozgás, pedig alig jelent sérülésveszélyt.  A vízben végzendő mozgások korra, nemre, sportos előéletre való tekintet nélkül mindenkinek ajánlhatók. Ma már egyre több sportág élversenyzői is alkalmazzák kiegészítésképpen a vízi edzést, amely hihetetlenül jó aerob-tréning lehetőséget nyújt.

Egy új életstílus: a wellness


 Míg a fitness a fizikai erőnlétet, az egészséges életmódot s az esztétikus megjelenést helyezi előtérbe, addig a wellness az egészségi állapot kedvező befolyásolásával a test, a lélek és a szellem harmóniáját segíti elő.


A wellness területei:
 • fürdők,
 • szaunák,
 • sport és aktivitás(aerobik, spinning, aquafitness, stb.);
 • gasztronómia (táplálkozási tanácsadás, gyógyteák, dietetikusi ismeretek stb.);
 • konvencionális és naturmedicina (akupunktúra, gyógymasszázs, homeopátia, életmód tanácsadás stb.);
 • szépség és stílus (szolárium, testkezelések, hajápolás, pedikűr, manikűr, stb.).

A wellness szolgáltatások tárházából:

 • Kneipp-kúra: a Sebastian Kneipp lelkész által kifejlesztett fürdőkúra a hideg és a meleg víz váltakozása által előidézett, enyhe ingerek elvén alapul. A váltakozás serkenti az anyagcserét, és élénkíti a vérkeringést. A kúra elemei közé tartoznak a könyök- és karöntetek, a nedves-meleg borogatások, valamint a meleg fürdők. A kúrához tartoznak fény- és levegőfürdők, továbbá a szabadban való mozgás. A Kneipp-kúrát gyógyteák fogyasztása és a kiegyensúlyozott étrend teszi teljessé.
 • Akupunktúra: alapelve szerint az emberi test több száz ponttal rendelkezik, amelyek az ún. meridián vonalak mentén helyezkednek el. A meridiánokon keresztül bizonyos testtájak és szervek pozitívan befolyásolhatóak és stimulálhatóak. A megfelelő pontokon leheletvékony fémtűket szúrnak a bőr különböző mélységű rétegeibe. Az akupunktúra terápia alkalmazási területeihez tartozik többek között a krónikus fájdalmak és keringési panaszok kezelése. Ajánlott azonban a kezelés igénybevétele előtt az orvosi konzultáció.
 • Masszázs: izületi funkciós zavarok kezelésére szolgál. Túlnyomórészt nyújtógyakorlatokból áll, amelyeket a páciens felöltözve végez. A klasszikus thai masszázst olajok használata nélkül alkalmazzák. A meditációs kezelésbe beépülnek a kínai reflextan és az ajurvéda elemei.
 • Ájurvéda: alkalmazása nemcsak a betegségmegelőzés és regeneráció területére korlátozódik, hanem a szépség- és wellness-terápiákban is egyre inkább használatos. A terápia Indiából származik. Elengedhetetlen a rendszeres gyakorlása, valamint további gyakorlatokkal (meditálás, jóga, táplálkozás) való kiegészítése a test, lélek és a szellem egyensúlyának helyreállítása és fenntartása érdekében. A több héten keresztül tartó ájurvéda-terápiák a diétás étrend betartásával és bizonyos teafajták fogyasztásával, valamint különféle kezelések segítségével száműznek minden kórokozót a testből. A wellnes hotelek kínálatában főképpen masszázs és meleg olajokkal történő kezelések szerepelnek a test ellazítása és regenerációja érdekében.
 • Finn szauna: Magas hőmérsékletű (120 0C) szauna kb.10%-os páratartalommal. A szaunát követő szabadban történő lehűlés, hideg vizes medencében történő megmártózás és hideg öntetek által felélénkül a vérkeringés, és erősödik az immunrendszer.
 • Phytoterápia: napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyógynövények használata, mivel először a betegségek szimptómái ellen hatnak. A természetgyógyászat célja nem csupán a panaszmentesség gyors elérése, hanem sokkal inkább a test ösztönzése a betegség okainak végérvényes leküzdésére. A növényi eredetű gyógyszerek hagyományos elkészítési formája a tea, főzet, öntet vagy kivonatforma. Emellett alkalmaznak növényi pirulákat, tinktúrákat, kötéseket, kenőcsöket, szirupokat és olajokat is.
 • SPA: a szó a latinból származik és a „sanus per aquam” (egészséges a víz által) rövidített formája. Magyarországon, a termál és gyógyvizek országában különös jelentőséggel bír. A SPA nemzetközi fogalommá vált a szaunafürdők, úszómedencék, gőzfürdők, szépségfarmok és wellnessközpontok terén.

 

 

 Milyen üzleti potenciál rejlik a wellness-ben?

 2001-ben egy, a vendéglátás jövőjével foglalkozó nemzetközi konferencián egy német szakember jól és tömören rávilágított az egészséges életmódra való áttérés folyamatára Európában: "Az 1970-es évek a fogyókúra őrületében teltek. Mindenki a kalóriákat számolgatta, az elhízás elleni védekezés volt az egészségmegőrzés fő eleme. Az 1980-as években került előtérbe a fitness, azaz a fizikai erőnlét megőrzése, erősítése. Az 1990-es évek pedig meghozták a wellness szemlélet terjedését."

Láthatjuk hát, hogy egy több évtizede elindult életszemlélet-váltásról van szó, amelynek középpontjában az egészség áll. Éppen a globalizáció, az információáramlás felgyorsulása ébreszt rá egyre több embert a világban, hogy óvakodjék az egészségét károsító hatásoktól, illetve, hogy munkaereje és teljesítőképessége megőrzése érdekében jobban figyeljen oda életmódjára. Az, hogy ezt ki, mikor, hogyan, milyen mértékben teszi, azaz milyen igényekkel jelenik meg a hétköznapi életviteléhez szükséges termékek és szolgáltatások beszerzése, vagy utazása, üdülése során, az könnyen belátható, hogy teljesen szubjektív. A különböző tanulmányokból, felmérésekből nemcsak állapítható meg az egyértelműen, hogy a wellness filozófia teljes komplexitásában egyre jobban terjed, hanem hogy a wellness egyes összetevői iránt külön-külön is növekszik a kereslet. Gondoljunk csak a fitness központok töretlen népszerűségére, az élelmiszerek iránti kereslet eltolódására az egészségesebb táplálékok és italok irányába, vagy az éttermekben a könnyen emészthető, sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó fogások iránti keresletnövekedésre, a különböző alternatív és természetgyógyász kezelések növekvő népszerűségére.

A wellness jövője

Arra kell számítani, hogy egyre több olyan hazai és külföldi vendég lesz, aki akár egyes elemeiben, akár komplexitásában a wellness szemlélet jegyében él, s ennek megfelelő termékeket, szolgáltatásokat igényel utazása, üdülése során. Az sem baj, ha ezeket az elemeket nem egy létesítményen belül találja meg, hanem a szálláshelyen kívüli éttermekben, sportcentrumokban, parkokban, fürdőkben, kerékpárkölcsönzőkben, üzletekben - azaz az egész üdülőhelyen. Cikkünkkel a wellness életszemlélethez kapcsolódó egyes ismérvek, szolgáltatások lényegére próbálunk rávilágítani, legfőképpen abból a célból, hogy Önöket arra buzdítsuk, ismerjék meg jobban a wellness filozófia lényegét, jövőbemutató jelentőségét. S higgyék el, ki-ki a maga szakterületén is tud (és kell is) lépéseket tenni a kínálat "felfrissítéséért". Sok esetben ez nem is pénz kérdés.