Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tejsavófehérje

Egyik antidepresszívum sem termel közvetlenül szerotonint, míg egyes táplálékkiegészítők, mint például a triptofán és a 5-HTP aminosavak közvetlenül szerotoninná alakulnak.

Az agy megnövekedett szerotonin szintje javítja az emberek stressztűrő képességét, gyakran eredményez megkönnyebbülést a depresszióból, akárcsak csökkenést a fájdalom-érzékenységben és az idegességben. Ezzel szemben az alacsony szerotonin szint depressziót és idegességet eredményez. A szerotonin (5-hidroxitriptamin /5-HT/) egy ingerületátvivő (neurotransmitter).  A szerotonin mindenütt jelenlevő vegyület, amely számos folyamatban részt vesz, többek között a simaizmok összehúzódásában, a hőmérséklet szabályozásban, az étvágy ellenőrzésében, a fájdalom érzékelésben, a viselkedésben, a vérnyomás szabályozásában és a légzésben. A szerotonint a véredények szabályozására való képessége miatt az agyi véredények kitágulása következtében kialakuló migrén kezelésére ajánlják. A legnagyobb szerotonin készlet az emésztő szakaszban található, ahol valószínűleg a gyomor mozgékonyságát szabályozza.  A felszálló szerotonerg rendszerek szerepet játszanak az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában, a stabil testhőmérséklet fenntartásában és az agresszió élettanában. A leszálló szerotonerg útvonalak módosítják a fájdalomérzést. Az agyi szerotonin szint, enyhe zavarai is alapvető személyiség torzulásokhoz is vezetnek. A depresszió mellett a szorongás, a rögeszmés-kényszeres viselkedés zavar és a skizofrénia egyaránt összefüggésbe hozható a csökkent szerotonin szinttel.

 

tiamin (B1-vitamin) 

 A szerotonin nyersanyaga egy aminosav, a triptofán.

 A rosavin és a szalidrozid, a Rhodiola Rosea aktív hatóanyagai az agyi szerotonin szint emelésével képesek megelőzni vagy akár megszüntetni a depressziós szimptomatológiát. A Rhodiola Rosea fokozza a szerotonin előfutárainak, a triptofánnak és az 5-hidrokszitriptofánnak az agyba való szállítását.

Hangulatjavító terápiák:

-tirozin + triptofán + B1 (tiamin) + B5 (pantoténsav) + B7 (biotin) + B6 + B9 (folsav) + réz

- pszichoterápia

- sport

- vitaminszedés

- fényterápia

- meditáció

 Kerüljed a koffeint, nikotint, és a kiadós éjszakai evést. A kávé, bizonyos üdítőitalok, sok teaféle és a csokoládé koffeint tartalmaznak, melyeknek hatása 8 órán keresztül is eltarthat. A dohányzók pedig jól tudják, hogy a nikotin milyen nyugtalan alváshoz vezethet. A zöld ételek javítják a hangulatot. Titkos recept depresszió ellen: a spirulinaalgák, illetve az afa-mikroalgák. A zöld táplálékkiegészítők kiváló agyi táplálékot jelentenek, és megkönnyítik a levertség legyőzését. De hangulatjavító hatásúak a
különféle illóolajok is, főként a bergamott, a jázmin, a levendula, a citromfű és a cédrus aromatikus olaja.

A vitaminok közül főként a B6-vitaminnak lehet szerepe a PMS tüneteinek enyhítésében. Ezzel szemben csökkenteni kell az alkohol, koffein, kristálycukor, tejtermékek és állati eredetű zsírok fogyasztását.

 

 

Kaja: TEJ, PULYKA, MOGYORÓ

 

- omega3 zsírsav pótlása 

A érzelmeink szabályozásában a neurotranszmittereknek (kémiai hírvivő anyagoknak) van kiemelkedő szerepük. A neurotranszmitterek a protein építőköveiből, az aminosavakból állnak. A neurotranszmitterek hiánya vagy működési zavara esetén olyan negatív érzelmi állapotok keletkezhetnek, melyek drog- vagy alkoholéhség kialakulásához vezetnek. Az elsődlegesen fontos neurotranszmitterek az alábbiak:

Neurotranszmitter

 

Aminosav

 

Szerotonin

Triptofán ; 5-HTP

Norepinephrine/dopamin

L-tirozin; L-phenylalanine

Endorfinok,enkefalinok

D-phenylalanine; DL-phenylalanine

GABA

GABAA következő táblázat azt mutatja, hogy melyik neurotranszmitter hiánya milyen érzelmi állapot kialakulásáért felel.

 

 

 

 

Neurotranszmitter

 

Érzelmi állapot - hiány esetén

Szerotonin

 • Negatív beállítódással és alulmotiváltsággal együtt járó depresszió
 • Alacsony önértékelés
 • Ingerlékenység, harag
 • Szorongás, pánik, fóbiák
 • Rögeszmés gondolatok és cselekedetek
 • Öngyilkossági gondolatok
 • Alvászavar
 • Premenstruális szindróma

Dopamin/Norepinephrine

 • Levertséggel együtt járó depresszió
 • Energiahiány
 • Alulmotiváltság
 • Koncentrációs nehézségek

GABA

 • Ellazulásra való képtelenség
 • Kiégettség
 • Feszült izomzat

Endorfinok

 • Alacsony fájdalomtűrő képesség
 • Érzelmi érzékenység
 • Könnyen elsírja magát

Ha a szervezet számára biztosítjuk azokat az aminosavakat, melyekből a neurotranszmitterek állnak, akkor viszonylag rövid időn belül visszaállíthatjuk kiegyensúlyozott érzelmi állapotunkat, és így felszámolhatjuk a sóvárgást is.

 

 

5-http (5-hidroxi-triptofán)


A Griffonia simplicifolia nevű, Afrikában honos növény magjából nyerik ki.
Az 5-HTP az emberi szervezetbe jutva szerotoninná alakul, ennek hatására csökkenti a depresszió tüneteit, és rendkívül hatékony az álmatlanság és a migrén kezelésében is. Számtalan testsúlycsökkentő étrend-kiegészítő készítmény alkotó eleme.
Az  5-HTP csökkenti  az alkohol- és drog utáni vágyat

 

 

Az 5-HTP a magas fehérjetartalmú marha-, csirke-, pulyka- és halhúsban,  és a különböző tejtermékekben,  valamint a banánban, szárított datolyában, amerikai mogyoróban, tökben, napraforgó magban, tengeri algában található meg. 


Depresszióra: naponta kétszer-háromszor 50-100 mg

Migrén: naponta háromszor 100 mg

Álmatlanság: 100 mg lefekvés előtt fél órával

Fogyókúra: Étkezés előtt fél órával, éhgyomorra 50-100 mg

 
A szerotonin-szindrómát képező tünetek közül a leggyakoribb a labilis mentális állapot, az izommerevség, a hőhullám, a kiugró vagy ingadozó vérnyomás és a szapora szívverés, valamint adott esetben a kóma. 

 

 

Szervezetünk mindig a megfelelő egyensúlyi állapot fenntartására törekszik. Ezért, ha valaki rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt vagy drogot juttat a szervezetébe, az agya elkezd alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Csökkenti a természetes kémiai anyagok termelését (pl. szerotonin), majd lezárja a receptorok egy részét, hogy meg tudjon birkózni a nagy számban bekerülő kémiai anyaggal. Ha az agy nem csökkentené a kapcsolódási pontok számát, akkor egyszerűen túlterhelődne. Ezek az agyi változások erőteljes hatást gyakorolnak a fogyasztó magatartására.Tirozin (L-tirozin) 

A tirozin egy non-esszenciális aminosav, amelyet a szervezet a fehérjéket alkotó aminosavak egyikéből, az ún. fenilalaninből szintetizál. Az agyban található számos fontos vegyület építőköveként, a tirozin elsősorban a hangulatszabályozásért felelős epinefrin, norepinefrin, szerotonin és dopamin termelődéséhez szükséges, így hiánya a depresszió kialakulásával is összefüggésbe hozható. A tirozin ezen kívül a melanin (a haj- és bőrszínért felelős pigmentanyag) termelődését is segíti, továbbá a hormontermelésért és -szabályozásért felelős szervek (úm.: mellékvese, pajzsmirigy és agyalapi mirigy) működésére is hat. A tirozin emellett a fájdalomcsillapító hatással bíró enkefalinok szintézisében is részt vesz.

Az alacsony tirozinszint összefüggésbe hozható az alacsony vérnyomással, az alacsony testhőmérséklettel, valamint a pajzsmirigy alulműködésével. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy tirozintartalmú táplálékkiegészítők fogyasztásával az említett állapotok kialakulása megelőzhető.

Mivel a tirozin képes megkötni az adott esetben sejt- vagy szövetkárosodást is okozó instabil molekulákat (az ún. szabadgyököket), a szakértők mérsékelt antioxidáns hatást tulajdonítanak neki. A tirozin hatása így különösen azok számára előnyös, akik ártalmas vegyi anyagoknak (pl. a dohányzás káros melléktermékeinek) vagy sugárzásnak vannak kitéve. 
A tirozin, amelyet szervezetünk a fenilalaninből szintetizál, többek között megtalálható a szójafélékben, a szárnyashúsban, a halban, a földimogyoróban, a mandulában, az avokádóban, a banánban, a tejben, a sajtban, a joghurtban, a túróban, a limababban, a tökmagban és a szezámmagban. Tirozintartalmú táplálékkiegészítőket naponta három alkalommal javasolt fogyasztani, étkezés előtt legalább 30 perccel. A táplálékkiegészítő mellé multivitamin- és ásványianyag-tartalmú készítmények fogyasztása is javallt, mivel az ilyen készítményekben található B6- és B9-vitamin (folsav), valamint a réz meghatározó szerepet játszanak abban a folyamatban, melynek eredményeként az L-tirozin az agy számára hasznosítható vegyületekké alakul. A megfelelő dózis általában 500 és 1000 mg közé tehető - napi három alkalommal (lehetőség szerint a főétkezések előtt fogyasztva a készítményt).  Tiamin (B1-vitamin)

 


A Tiamin (B1-vitamin) elengedhetetlen az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez, valamint jelentős szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, így a szervezet zavartalan energiaellátásában.  
A leggyakrabban demenciát (elbutulást) elôidézô vitaminhiányos állapotok elsôsorban a B-vitaminok hiányára vezethetôek vissza.

 • alkohol- és drogfüggőség
 • szellemi tevékenység javítása
 • központi idegrendszer védelme
 • depresszió
 • stressz
 • fáradékonyság
 • dohányzásról való leszokás

Élelmiszerek: amerikai mogyoró, gabonamagvak, korpa, rizs, tej, zöldségfélék, sertéshús. Tiamin 5-10 mg-os étrend-kiegészítő tabletta formájában kapható. Aagolása napi 10-100 mg közé tehető.

Biotin (B7-vitamin) és Pantoténsav (B5-vitamin)


Mind a Biotin (B7-vitamin) és Pantoténsav (B5-vitamin) hasonló élettani folyamatokban vesz részt, ezért közösen ismertetjük őket.

 

Biotin (B7-vitamin): számos olyan enzim alkotórésze, amely szerepet játszik a szén-dioxid szállításában, a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcserében

Pantoténsav (B5-vitamin): részt vesz a szénhidrátok és a zsírok energiává való átalakításában. Elősegíti a hámrétegek felépítését, befolyásolja a hajnövekedést. Létfontosságú a mellékvesék normális működéséhez. Szerepe van az idegek közti kommunikáció megteremtésében és bizonyos stresszhormonok szabályozásában is részt vesz. Stressz esetén a szervezet számára több pantoténsavra van szükség. Szenvedélybetegekre a központi idegrendszer működésében betöltött szerepe révén van kedvező hatással.

 • alkohol- és drogfüggőség
 • központi idegrendszer védelme
 • depresszió
 • stressz
 • fáradékonyság
 • dohányzásról való leszokás
 • migrén
 • szénhidrátok, zsírok, fehérjék jobb hasznosítása
 • vércukorszint szabályozás
 • gyomorrontás
 • allergia okozta orrdugulás

Biotin: máj, szójatermékek, diófélék, zabkása, rizs, árpa, hüvelyesek, karfiol, teljes kiőrlésű gabonaliszt. Pantoténsavkorpa, hal, baromfi, teljes kiőrlésű gabonaliszt, joghurt, hüvelyesek, tojássárgája, vese, máj, élesztő, brokkoli.

Adagolás

Stresszoldásra: 100 mg pantoténsav
Dohányzásról való leszokás: naponta kétszer 500 mg pantoténsav
Migrén: naponta kétszer 400 mg pantoténsav
Fáradékonyság: naponta kétszer 500 mg pantoténsav
Emésztési zavar: naponta kétszer 500 mg pantoténsav
Allergia: naponta kétszer 500 mg pantoténsav

A biotin- vagy pantoténsav- tartalmú étrend-kiegészítő készítményeket étkezés közben érdemes bevenni.
 

A krónikus és a heveny stressz az agy fiziológiáját kibillenti az egyensúlyból, mint ahogy az mérhetõ az agy biokémiájában (megemelkedett kortizon, stresszhormonszint figyelhetõ meg, és csökkent anyagcsere a „jól-érzés” neurotranszmitterénél, a szerotoninnál), illetve az agy elektromos mintázataiban (alacsony enkefalográfiai koherencia). Ez az a két neurofiziológiai egyensúlytalansági tényezõ, amely leginkább okolható az antiszociális viselkedés kialakulásáért. Idõvel ezek a biokémiai és elektromos egyensúlytalanságok a fiziológiában „meggyökeresednek”, akut és krónikus rendellenességeket okozva. Bebizonyosodott, hogy a különbözõ anyagok, mint kokain, marihuána és alkohol használata elõsegíti az agyban ezeknek a „funkcionális károsodásoknak” a létrejöttét.

A modern fiziológiai kutatások szerint az erõszakos és agresszív viselkedés két erõs neurofiziológiai okra vezethetõ vissza: a nem normális neuroendokrin mintákra és a nem normális anyagcsere mintákra.  Pontosabban a szerotonin és a kortizon van hatással a hangulatra és az érzelmi robbanásokra.

 

Az ideg-, az endokrin- és az immunrendszer a jelzőmolekulák segítségével és receptoraik által kommunikálnak egymással, melyek aztán szabályozzák az egyes szervrendszerek sejtjeinek viselkedését a stresszhelyzet során.
Léteznek közvetett és közvetlen összekötő utak az ideg-, az endokrin- és az immunrendszer között. A neuropeptidek közvetlen hatást gyakorolnak az immunsejtekre, valamint közvetten az immunrendszer idegi közvetítésével az endokrin módosítás által. Az endokrin rendszer termékei (kortizol) szintén befolyásolják az idegsejtek viselkedését. 

 

A depressziós tünetek megjelenése a fejlett országokban folyamatosan növekvőben van, és elsősorban a nőket érinti. !!!


A depresszió hátterében több tényezőt feltételezünk, úgy, mint genetikai, biokémiai és hormonális tényezőket. Sok elméletalkotó osztja azt a nézetet, hogy az emberek egy része örökli az unipoláris depresszióra való hajlamot.A depressziósok rokonainál 20 százalékban jelentkezik depresszió, szemben az átlagnépességben megfigyelt 5-10 százalékos aránnyal. A betegség kialakulásában a biokémiai tényezőknek is fontos szerepe van. Az unipoláris depresszió mintázataiban szerepet játszó két legfontosabb neurotranszmitter a norepinefrin és a szerotonin.

A depresszióval kapcsolatba hozott másik hormon a néha Drakula-hormonnak becézett, kizárólag sötétben termelődő melatonin (Lam, 1990). E hormont a tobozmirigy választja ki sötétben, így az aktivitásszintet, reprodukciós ciklust befolyásolja. Ősszel és télen a melatoninszint nő, s felkészíti az élőlényeket a hosszú téli pihenésre. Vannak olyanok, akik kimondottan érzékenyek a téli melatoninszint változásra, ők nem tudják fenntartani ilyenkor aktivitásszintjüket. Az ilyen évszakhoz kötődő depresszió megnövekedett étvággyal, fokozott szénhidrátéhséggel, testsúlynövekedéssel, túl sok alvással és állandó fáradtságérzéssel jár. E mintázatot gyakran nevezik szezonális affektív zavarnak (SAD) (Rosenthal és Blehar, 1989). Ennek a kezelésére gyakran használnak fényterápiát, ami helyreállítja a melatonintermelést.


Gyökeres változást hozott a lítium, melynek története az 1960-as évekig nyúlik vissza. Hátránya, hogy nagyon nehéz beállítani a megfelelő adagot. Túl nagy mennyiség akár mérgezést is okozhat. A kutatók még nincsenek tisztában a lítium működési mechanizmusával, mindenesetre úgy tűnik, hogy az antidepresszánsoktól eltérő módon működik.

 

Zsírsavak: a vizsgálatok arra utalnak, hogy bizonyos zsírsavak mennyiségének csökkenése depressziós állapotot idézhet elő. A stabil érzelmi állapotért felelős zsírsavak között vannak az omega-3 zsírsavak, amelyek megtalálhatók az anyatejben, a tenger gyümölcseiben, a halolajban és a lenmagban.

Orbáncfű: a leghatásosabb depresszió elleni növényi hatóanyag az orbáncfűben található: ez a hypericin. Az orbáncfűből készült gyógyhatású termékek sokszor elérik a gyógyszerek hatásosságát.
További növényi depresszióellenes hatóanyagok: komló, citromfű, valeriána, páfrányfenyő.

Kognitív magatartás-terápia: a módszer sikeressége 90 százalék körül van a depresszió gyógyításában.

Zeneterápia: érzelmi áthangolódásként működik, megkönnyíti a visszatalálást az aktív életbe.

Szezonális depresszió: a fényhiányos hónapokban jelentkező levertség sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Tünetei között a csökkent aktivitást, a kedvetlenséget, a fáradtságot találjuk meg. Ilyenkor
segít a fény, és a szabadba tett sok kirándulás.   További tünetek: a koncentráció és a figyelem csökkenése, az önbizalom és az önértékelés csökkenése, bűnösség- és értéktelenségérzés, a jövőt illető pesszimizmus, önbántalmazás,
öngyilkossági gondolatok, étvágy-, alvászavar, jelentős súlycsökkenés vagy -gyarapodás.

A hosszútávfutók jól ismerik az érzést: a futás egyfajta módosult tudatállapottal, feldobódottsággal jár (Runner's High).

kEDÉLYÁLLAPOT-SKÁLA!!!

Az étrend nagy hatással van az agy működésére. Jó, ha tudjuk: az idegingerület-átvivő anyagok, a neurotranszmitterek képződése attól függ, hogy mit eszünk, iszunk. A legfontosabb ilyen anyagok: a szerotonin, a dopamin és a norepinefrin. Ha az agy szerotonint termel, csökken a feszültség, megnyugszunk, míg a másik két anyag képződésekor gondolkodásunk és cselekedeteink felgyorsulnak, és feszültebbé, éberebbé válunk.

A szénhidrátok fogyasztása önmagában nyugtató hatású, míg a fehérjék fokozzák az éberséget. A legjobb a kettő megfelelő kombinációja: esszenciális zsírsavakat tartalmazó fehérjéket és/vagy szénhidrátokat érdemes fogyasztani. Jó választás a lazac. A telített zsírokban gazdag ételeket azonban érdemes kerülnünk, mert azok lassítják a gondolkodást, és fáradttá, kimerültté tesznek, a zsírok ugyanis gátolják az agyban a neurotranszmitterek képződését.

Ha valaki ideges és szeretne megnyugodni, akkor fogyasszon több szénhidrátot, mint fehérjét, ha viszont fáradt és energiára van szüksége, egyen több fehérjét és kevesebb szénhidrátot. Nem véletlen, hogy a depressziósok valósággal vonzódnak a – szerotonin képződéséhez szükséges – triptofánban és a fehérjékben gazdag ételekhez, olyanokhoz, mint például a pulykahús és a lazac.

Érdemes tudni azt is, hogy szervezetünk gyorsabban reagál a cukor jelenlétére, mint a komplex szénhidrátokéra. Ezért is célszerű kerülni az egyszerű cukrokat, amelyek gyorsan bekövetkező mellékhatása a fáradtság és a depresszió.

Orbáncfű, kakukkfű, ginkgo

A gyógynövények közül a depresszió kezelésében első helyen áll az orbáncfű. Nyugtató hatása is van, ezért különféle nyugtató és altató teakeverékeknek fontos alkotóeleme, de hatása elsősorban az egész idegrendszer erősítésében mutatkozik meg. A depresszió elleni növényi gyógyszernek is nevezik. Fő hatóanyaga, a hipericin hasonlóan működik, mint az úgynevezett MAO-gátlók az élénkítő készítményekben, ám az utóbbiakkal ellentétben nem tompítja a központi idegrendszer működését. Az orbáncfüvet nemcsak teaként, hanem tinktúrával is bevihetjük a szervezetbe. Fontos, hogy több héten vagy hónapon keresztül napjában többször fogyasszuk. Így érezhető javulást érhetünk el vele. Ma már egyébként többféle, orbáncfű alapú gyógyszer is forgalomban van.

Ha valaki súlyos veszteséget, érzelmi megrázkódtatást él át (haláleset, válás stb.), depresszió ellen ideális orvosság, ha napi 3-6 csésze orbáncfűteát iszik és 3x20 csepp -tinktúrát vesz be.

Gyakran veszítik el életkedvüket azok az idős emberek, akik úgy érzik: magányosak, az élet peremére szorultak. Ilyenkor is jó az orbáncfű tea, amely még hatásosabb, ha citromfűvel és galagonyával kombinálják.

Felnőtteknél megszünteti az ideges feszültséget és a depressziót a kakukkfű fürdő (amely egyébként nyugtalan vagy ideges gyermeknek ugyancsak egészséges alvást biztosít).

Ugyancsak ajánlott depressziónál a svédcseppes fejkezelés. Kevés vízzel felhígítunk egy evőkanálnyi svédkeserűt, és bekenjük vele a halántékot, a homlokot, a szemet, valamint a fül mögötti részeket. Az egész testre kiterjedő élénkítő hatás azonnal érezhető.

Újabban egyre több adat utal a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) depresszióellenes hatásaira. Eddig is tudtuk, hogy a ginkgo javítja az agyi keringést, most már azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy szedése növeli az agyban a szerotonin receptorok felületét.

Aromaterápia citromfűvel, levendulával

Az illóolaj terápia igen hatékony a depresszió kezelésében, a tünetek enyhítésében. A következő illóolajok alkalmazhatók: bazsalikom, citrom, citromfű, geránium, jázmin, kamilla, levendula, muskotályzsálya, szantálfa, ilang-ilang.

Légzésterápia

Pusztán a belégzés, illetve a kilégzés időtartamának szabályozásával képesek vagyunk megnyugtatni vagy élénkíteni magunkat. A hosszan tartó, mély belégzés a szimpatikus idegrendszer révén serkenti a vérnyomást, a szívritmust, a szexuális vágyat, míg a hosszan tartó, lassú kilégzés nyugtató hatású. Az utóbbi esetben a paraszimpatikus idegrendszer közvetítésével csökken a vérnyomás, lassul a pulzus és mérséklődik a szexuális késztetés.

Egyszerű módszer a következő: ha serkenteni kívánjuk szervezetünk működését, 15-ig számolva lassan lélegezzünk be, 10-ig tartsuk vissza a levegőt, majd 5-ig számolva viszonylag gyorsan lélegezzünk ki. Ha viszont feszültek vagyunk és meg szeretnénk nyugodni, akkor fordított legyen az ütemezés: gyors belégzés (5), légzésszünet (10), majd lassú kilégzés (15).

B-vitaminok, lecitin, alga – és társaik

Talán a legfontosabb étrend-kiegészítő a B-vitamin komplex, amely elengedhetetlen a normális agyműködéshez. Külön kiemelendő a B-vitamin családból a B3-vitamin, amely javítja az agyi vérkeringést, valamint a B6-vitamin, amely a szerotonin szintéziséhez szükséges. Nem véletlen, hogy a depressziós betegek B6-vitamin szintje tipikusan alacsony, különösen a fogamzásgátló tablettát vagy más hormonkészítményt szedő nőknél.

Ugyancsak javítja az agyműködést és az idegingerület-átvitelt a kolin és az inozitol. Mindkettő megtalálható a lecitinben.

Hasznos még a kalcium és a magnézium (ideális arányuk: 2:1), ezek az idegrendszer normális működéséhez szükségesek.

Egyes kutatások szerint bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya ugyancsak összefügg a depresszióval, ezért érdemes jó minőségű multivitamin és multi ásványi anyag pótlást választanunk.

A szervezet valamennyi sejtjének szüksége van telítetlen zsírsavakra, amelyeket ligetszépe-, lenmag-, kendermag- vagy tengeri hal olajjal vihetünk be.

Növeli általános energiaszintünket a tengeri alga tabletta. Ez egyébként kiváló jódforrás is. Köztudomású, hogy a jód hiánya a pajzsmirigy alulműködéséhez, a szellemi teljesítmény hanyatlásához, közönyhöz és egykedvűséghez vezet. Mivel Magyarországon a talaj igen szegény jódban, táplálékunk nem biztosítja a megfelelő jódforrást, ezért a legtöbb embernek jódbevitelre van szüksége. Különösen igaz ez a változás korán túljutott nőknél.

Gyógyító homeopátia

Számos homeopátiás készítmény javíthatja a hangulatunkat. Ne feledjük a fontos szempontot, hogy a tünetek lehető legnagyobb mértékű egyezése alapján válasszunk szert, mert csak ekkor lesz számunkra megfelelő. Alább megemlítünk néhányat – azzal, hogy a tüneteknek és a lehetséges szereknek érdemes utánanézni a Natúrsziget homeopátiás szerkereső programjában.

SEDATIF PC – komplex készítmény. Átmeneti szorongás, nyugtalanság, el- és átalvási zavarok kezelésére alkalmazható, akár heteken keresztül is, nem okoz függőséget vagy hozzászokást, mint a hagyományos nyugtatók.

IGNATIA – a bánat elleni legismertebb szer. Túlérzékeny, változó a hangulata. Nagy, hangos nevetés váltakozik sírással. Sóhajtozik, sírdogál. Kísérheti tüneteit gombócérzet a torokban, illetve migrén is, mintha szöget vernének a fejébe. Javul a közérzete, ha bármivel eltereljük a figyelmét. Érzelmi terhelésre rosszabbodás lép fel.

NATRIUM CHLORATUM – a depressziós hangulatot erős kimerülés is kíséri, fáradtságérzettel, nagy alvásigénnyel. Ha egyedül van, sírdogál, kerüli a vigasztalást.

SEPIA – lehangolódás, sírások jellemzik, a várva várt esemény ellenére. Keresi az egyedüllétet, elutasítja, nem szereti a vigasztalást.

PULSATILLA – érzékeny, szomorú, nagyon könnyen elsírja magát. Könnybe lábad a szeme örömtől és bánattól egyaránt. Kifejezetten jólesik neki, igényli a vigasztalást, amitől megszűnik a rossz hangulata.

Valamennyi fent említett monokomponensű homeopátiás szert C15 vagy 15 CH potenciában, naponta 1x5 golyónyi adagolásban érdemes, nyelv alá téve, elszopogatni. Ne feledjük, hogy ha homeopátiát alkalmazzuk, kerülnünk kell az illóolajokat!

 

 Vasban bővelkedő élelmiszerek például a máj, sovány húsok, szárazbab, lencse, paraj, sóska, mák. – Ha egyidejűleg C-vitamint is tartalmaz az étkezés, nagymértékben javul a vasfelszívódás – mondta lapunknak dr. Pitlik Ervin, a SOTE I. számú Belgyógyászati Klinikájának orvosa. – A megfelelően összeállított étrenddel az életfontosságú vitaminok és ásványi anyagok bevitele fedezhető. A belgyógyász szerint a savanyú káposzta, fekete retek, narancs, grapefruit és a megváltozott szükséglet esetén alkalmazott táplálékkiegészítők segítségével elkerülhető az a fajta fáradtság és levertség, ami a korábbi évtizedekben a nem kellő táplálkozás következménye is volt. A snidling, póréhagyma, újhagyma, egy-két karika paradicsom, retek tavasszal színesítheti az étlapot, tavaszias ízeket adva az ételeknek.

a mozgás is annyira meg tudja emelni a szerotonin szintjét, amennyire az antidepresszánsok. Tehát elkezdtem a szerotonin-emelő-hadjáratot - felkeltem és naponta körbegyalogoltam a Prospect Parkot, az otthonom Brooklyn közelében. Nem kocogás, a 3 mérföldes távot 45 perc és 1 óra között tettem meg. Néhány nap múlva észrevettem, hogy a nyugtalanságom eltűnt. Kezdtem jobban aludni.

A könnyű és minőségi táplálkozás emeli a szerotonin szintjét. Valójában bármi, ami megszabadítja az idegrendszert a súlyos stressztől. És a komoly stressz bomlasztó hatású a szerotonin rendszerre. Ezért van az, hogy a terápiás munka ugyanolyan hatásos, mint a gyógyszeres kezelés, vagy ezért működik a placebo. Ha stresszt eltávolítjuk, a rendszer felgyógyul.

Normális esetben elegendő szerotonin-t termel a test magától, ami egy elengedhetetlen hormon a vegetatív idegrendszer megfelelő működéséhez.
A vegetatív idegrendszer nem megfelelő működése olyan helyzetekre is adrenalint juttat a vérbe amikor nincs is rá szükség és ráadásúl sok mennyiségben és beindul a folyamat.. légszomj, gyórs szívverés stb.
Innentől kezdve megrémül az ember és fokozza az adrenalin áramlását a vérbe.